Trykkpressene sprer seg

1469 1490 1495 1539 1593
Venezia får sitt første trykkeri, og de fleste store europeiske byene følger etter Aldus Manutius starter trykkeri og forlagsvirksomhet i Venezia Columbus' brev om oppdagelsene blir trykt opp og spredd over hele Europa En trykkpresse settes opp i Mexico City Første trykkpresse i Sørøst-Asia settes opp på Filippinene

En industri tar form

Omkring år 1500 ble ca. 25 % av alle bøker trykt i den italienske byen Venezia. Bare femti år etter Gutenbergs bibel hadde bokbransjen her funnet en form som har fungert helt til i dag.

Aldus i trykkeriet

François Flameng | Leverandør: Collection of the Grolier Club / Wikimedia Commons | CC (by sa)

Viktoriansk maleri viser Aldus Manutius (stående) i trykkeriet sammen med boksamleren Jean Grolier.

Aldus Manutius startet opp et boktrykkerfirma i Venezia i 1490-årene. Her samlet han alle de funksjonene som utgjør et moderne forlagshus. Han hadde skriftstøpere, settere, trykkere, og bokbindere. Han ansatte også fageksperter og korrekturlesere, og knyttet til seg profesjonelle forfattere.

Og han sørget for markedsføring. Aldus sendte regelmessig ut kataloger over bøkene sine med veiledende priser akkurat som forlagene gjør i dag. Det er grunnen til at vi vet så mye om hans store produksjon.

Mange av manuskriptene han tok imot, var håndskrifter av de gamle greske klassikerne. Men det ble også skrevet nye bøker. De store opplagene som kunne trykkes, gjorde det mulig for lærde å leve av forfattervirksomheten uten å være ansatt ved universiteter eller i kirke eller stat. En av de mest kjente er Erasmus fra Rotterdam.

Bok av Aldus Manutius

Leverandør: Wikimedia Commons | CC (by sa)

En av Aldus sine «pocketbøker» med den nyutviklede kursivskriften.

På denne tiden var det fremdeles vanlig at bøkene var store i format. Forbildet var de håndskrevne verkene i klostrene som lå på egne lesepulter når de ble studert. Manutius laget bøker som var så små at man kunne ta dem med i lommen og lese dem på reiser, akkurat som våre dagers pocketbøker.

I Nord-Europa ble bøkene trykt med gotisk skrift, som egentlig bare var en trykt variant av munkens håndskrift. Det var i Venezia antikvaskriften oppsto. Det er den vanligste skriften i dagens bøker. Manutius fikk også utviklet kursivskriften, som vi nå bruker til å framheve tekst. Manutius brukte den fordi den er smalere og tettere enn annen tekst. Med flere ord på hver side ble kostnadene lavere og bøkene billigere.

Flere skrifttyper som brukes i dag, bygger på skrifter som ble designet i verkstedet til Manutius. En av dem har fått navnet Aldus.

Aldus het også selskapet som laget PageMaker. PageMaker er et program som ble levert med Macintosh da den ble lansert i 1984, og senere også med PC. Sammen med laserskriveren introduserte de det vi kaller desktop publishing. Firmaet Aldus ble senere slått sammen med Adobe som blant annet produserer sideombrekkingsprogrammet InDesign.

Bokside trykket av Aldus Manutius

Leverandør: Wikemedia Commons

Ikke bare svart-hvitt

Denne boksiden fra Aldus’ sin utgave av Vergil ble trykket på pergament og illuminert (utsmykket og fargelagt) for hånd.

Kursivskriften

Lær mer om kursivskriften som Aldus utviklet, og se flere eksempler på bøker han trykket i denne korte dokumentaren.