Telegrambyråene

1835 1846 1849 1851 1851
Agence Havas leverer franske nyheter til utenlandske kunder, ofte med brevduer Fem aviser i New York spleiser på en ekspresstjeneste for telegrammer fra borgerkrigen Wolffs Telegraphisches Bureau leverer tyske nyheter til i 1930-årene Samarbeidet i New York blir en permanent nyhetstjeneste, the New York Associated Press Reuters News Agency, som fremdeles er det største britiske nyhetsbyrået

Nyheter til salgs

Da president Lincoln ble skutt og drept i 1865, var ikke telegrafkabelen mellom USA og Europa ferdig ennå. Dampskipet til London hadde nettopp lagt fra kai da nyheten nådde avdelingskontoret til det britiske telegrambyrået Reuters i New York. Men agenten var ikke rådløs. Han leide like godt en slepebåt, tok igjen dampskipet, og hadde nyheten for salg i London to timer før noen andre.

Nyheten var blitt en vare, og det var telegrafen som hadde gjort den til det.

Western Union formidler nyheter fra borgerkrigen

Leverandør: The Granger Collection / Scanpix | CC (by nc sa)

En folkemengde har samlet seg utenfor et av Western Unions telegrafkontorer for å lese siste nytt fra den amerikanske borgerkrigen.

Det begynte under den meksikansk-amerikanske krigen. Fem aviser samarbeidet om å få bygget en telegraflinje til fronten så det skulle bli lettere å få sendt nyhetene derfra. De dannet telegrambyrået Associated Press i 1851 og solgte nyheter til andre aviser.

AP skaffet seg også en avtale med Western Union, som hadde monopol på telegraftjenestene i USA, om at bare deres abonnenter skulle få bruke disse. Dette monopolet varte til godt inn på 1900-tallet og gjorde det vanskelig å starte nye aviser og nyhetstjenester der.

I Frankrike tok nyhetsbyrået Havas i bruk den nye teknologien. De hadde levert nyheter også før telegrafen kom, blant annet ved hjelp av brevduer. I 1840-årene startet tidligere Havas-ansatte opp nye telegrambyrå i Storbritannia (Reuters) og Tyskland (Wolffs). Disse tre ble også dominerende i markedet, men de klarte ikke å få eksklusive avtaler med telegraftjenestene, som i Europa ble drevet av myndighetene.

I dag er det AP (amerikansk), Reuters (engelsk), AFP (fransk), EFE (spansk) og DPA (tysk) som konkurrerer i det globale nyhetsmarkedet.

Når nyheten ble en vare som skulle selges, ble det ekstra viktig at den var til å stole på. AP satte en standard for saklig og objektiv journalistikk som etter hvert spredte seg i avisene som abonnerte på tjenesten.

Fordi det var kostbart å sende et telegram, forandret også stilen i nyhetsmeldingene seg. Blomstrende beskrivelser og journalistens egne kommentarer ble kuttet ut. Nyhetsmeldingene ble korte og konsentrerte, slik vi kjenner dem i dag.

Det ble også vanlig å sammenfatte den viktigste informasjonen i de første setningene, i tilfelle sendingen skulle bli avbrutt av tekniske problemer eller sensur i et land den ble sendt gjennom. Denne måten å skrive på ble etter hvert standard i avisene, og fikk navnet nyhetstrekanten eller «den omvendte pyramiden».

Telegrafen forandrer nyhetsspråket

De høye kostnadene ved å sende telegrammer gjorde at reporterne utviklet en ny måte å skrive nyhetssakene på. Omstendelige litterære skildringer og overflødige adjektiver ble kuttet ut, og den viktigste informasjonen samlet i begynnelsen av artikkelen.

Her kan du lese første avsnitt av to nyhetsartikler som begge omhandler en trefning i krig. Den første er fra like før og den andre fra like etter telegrafens inntog.

Du kan lese hele artiklene her.

If the exhibition of the most brilliant valor, of the excess of courage, and of a daring which would have reflected luster on the best days of chivalry can afford full consolation for the disaster of today, we can have no reason to regret the melancholy loss which we sustained in a contest with a savage and barbarian enemy.

William Howard Russell fra Krimkrigen, «Times of London», 25.10.1854

Our troops, after taking three batteries and gaining a great victory at Bullrun, were eventually repulsed, and commenced a retreat on Washington.

Henry Villard fra den amerikanske borgerkrigen, «New York Herald», 22.07.1861

Journalistspråket

Her kan du kan høre mer om hvordan journalistspråket har forandret seg.

Denne videoen er fra 1987, og er i seg selv et eksempel på endringene. I dag ville tempoet vært høyere, effektene flere, og språket enda mer muntlig.