Telefonen

1844 1876 1880 1892 1927
Innocenzo Manzetti lanserer ideen om en «talende telegraf» Alexander Graham Bell demonstrerer den første telefonsamtalen The International Bell Telephone Company åpner det første telefonanlegget i Norge Den første automatiserte telefonsentralen, i Indiana, USA Kommersiell telefonforbindelse (over radio) mellom Europa og USA

Fjernlyd

Alexander Graham Bell demonstrerer telefonen

Leverandør: The Granger Collection / Scanpix | CC (by nc sa)

Alexander Graham Bell demonstrerer telefonen i 1876.

«Hvorfor skulle noe menneske ønske å bruke denne klumsete og upraktiske innretningen når han kan sende et bud ned til telegrafkontoret og få en tydelig skriftlig beskjed sendt til hvilken som helst storby i De forente stater?»

Nei, sjefene i telegrafselskapet Western Union var slett ikke interessert i å kjøpe det patentet de var blitt tilbudt av kompanjongene Alexander Graham Bell og Gardiner Hubbard. Bell hadde oppfunnet telefonen, altså «fjernlyd» i motsetning til telegrafens «fjernskrift», et apparat som kunne sende tale gjennom ledninger over lange avstander. 10. mars 1876 demonstrerte han den første telefonsamtalen.

De to kompanjongene satte i gang å strekke ledninger på egen hånd. Det ble en stor suksess. Etter bare ti år var det 150 000 telefoneiere i USA. Bell Telephone Company bygde også ut linjer i andre land, sammen med andre private og offentlige selskaper. Rundt 1893 var Sverige det landet i verden som hadde tettest telefondekning. New Zealand, Sveits og Norge lå også foran USA.

Da Bells patenter løp ut midt i 1890-årene, tok USA over ledelsen. 6 000 telefonselskaper spratt opp over hele landet. Bell og morselskapet AT&T (American Telephone and Telegraph) klarte ved hjelp av hensynsløse forretningsmetoder å legge de fleste av dem under seg eller presse dem ut av bransjen. Da myndighetene prøvde å bryte opp monopolet de hadde skaffet seg, lanserte de en av historiens sterkeste PR-kampanjer hvor de i tusenvis av annonser argumenterte for at det var bedre med et «naturlig» monopol enn et lappeteppe av ulike systemer. De vant fram med sine argumenter og fikk fortsette som et regulert monopol helt fram til 1980-årene.

I Norge kom det første telefonanlegget mellom Oslo og Drammen i 1880. Men allerede det året Bell viste fram telefonen for første gang, hadde en forretningsmann i Ålesund kjøpt med seg et sett fra USA og monterte det mellom hjemmet og firmaet sitt. Det offentlige Telegrafverket tok etter hvert over de private linjene i Norge.

Det var ikke umiddelbart opplagt hva det nye mediet skulle brukes til. I Ungarn var det et system som ble kalt Telefon Hirmondó som ble brukt til hjemmeunderholdning, omtrent som radioen noe senere. Det ble prøvd i USA også, men mislyktes. All forskningen på telegraf- og telefonteknologien kom senere radioen og fjernsynet til gode. Noen historikere ser derfor på telefonen som «kringkastingens far».

«Fjerntale»

«Far Speak», en artig dokumentarfilm fra 1935 om telefonens historie.

Hvordan bruke en nummerskive

Da telefonsentralene ble automatisert, kunne abonnenten selv ved hjelp av en nummerskive bestemme hvor hun skulle ringe. Men det kunne være greit med en instruksjon først...

Ericssons bakelittelefon

Fotograf: Holger Eligaard Leverandør: Wikimedia Commons | CC (by sa)

Et norsk designikon

Dette telefonapparatet fra svenske L.M. Ericsson fikk stor internasjonal anerkjennelse da det kom på markedet i 1931. De tekniske og estetiske egenskapene gjorde det til et forbilde, og det ble laget kopier over hele verden.

Apparatet ble kjent som «the Swedish type of telephone». Men det var sjefskonstruktør i norske Elektrisk Bureau, Johan Christian Bjerkenes, som sammen med kunstneren Jean Heiberg hadde designet det.

Du kan lese mer om produktet på sidene til Telemuseet.