World Wide Web

1990 1991 1993 1994 1995
Tim Berners-Lee ved CERN utvikler Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) Berners-Lee publiserer det første nettstedet i the World Wide Web Mosaic, den første nettleseren, utvikles av Marc Andreesen Marc Andreesen og andre utvikler den kommersielle nettleseren Netscape Microsofts Internet Explorer

Verdensveven

«Sett at all informasjonen som er lagret på datamaskiner over alt, var lenket. Sett at jeg kunne programmere datamaskinen min til å skape et rom hvor hva som helst kunne lenkes til hva som helst.»

Tim Berners-Lee hylles under De olypiske leker i London i 2012.

Fotograf: Martin Rickett | Leverandør: Pa Photos / Scanpix | CC (by nc sa)

Tim Berners-Lee tok ikke ut patent på the World Wide Web, men gjorde det fritt tilgjengelig for alle. Her blir han hedret under åpningsseremonien til De olympiske leker i London i 2012.

Han som tenkte dette, var Tim Berners-Lee. Han var ansatt i forskningsorganisasjonen CERN (ja, den du kjenner fra oppdagelsen av Higgs-partikkelen i 2012) og arbeidet med hvordan forskerne kunne utveksle og oppdatere informasjon på en mer effektiv måte. Da han den 6. august 1991 publiserte det aller første nettstedet i det han kalte the World Wide Web, var det en begivenhet som har fått større betydning for dagliglivet til folk flest enn alt det arbeidet CERN egentlig skulle drive med.

Igjen var det noe så kjedelig som en protokoll som skapte revolusjonen. Tim Berners-Lee utviklet HTTP som gjorde det mulig å legge inn lenker til andre filer i en tekst. En annen viktig del var URL-en som ga hver enkelt fil en unik adresse slik at disse lenkene kunne finne dem samme hvor de måtte befinne seg på nettet. Ved hjelp av HTML-tagger i dokumentet og et eget program kunne både tekst og bilder settes sammen på skjermen.

Berners-Lee delte ideene fritt. Det samme gjorde Marc Andreesen ved Universitetet i Illinois, som snart hadde utviklet Mosaic, en nettleser som kunne kjøre både på Windows, Mac og Unix. Den hadde navigasjonsknapper, viste grafikk integrert i teksten, og hadde tjenerprogramvare som gjorde det mulig ikke bare å lese, men også å publisere nettsider.

Du ville nok ha opplevd Mosaic som temmelig primitiv. Likevel skjønte alle at den nye muligheten til å kombinere tekst og visuell kommunikasjon var en revolusjon. Det året Mosaic ble lansert, økte trafikken på verdensveven med 341 000 %.

Andreesen startet selskapet Netscape og laget en forbedret nettleser. Microsoft kastet seg på konkurransen med sin Internet Explorer. Nettet ble fylt opp med innhold som var interessant for folk flest. Etter bare fire år hadde verdensveven nådd 50 millioner brukere. For fjernsynet hadde det tatt 13 år å nå like mange, og for radioen 38 år.

Tim Berners-Lee – verdensvevens far

En kort video om den britiske forskeren som skapte the World Wide Web.

Har du lyst til å vite mer om Berners-Lee og verdensveven han skapte, finner du en grundigere dokumentar her.

Nettleseren Mosaic

Se hvordan det var å surfe på nettet med nettleseren Mosaic fra 1994.

Urtiden

Hadde du levd midt i 1990-årene, ville du kanskje satt pris på denne humoristiske innføringen i det nye, mystiske og kompliserte mediet Internett.