De første avisene

-131 713 1605 1618 1690 1655
«Acta Diurna», Roma Hoffbulleteng, Kina «Relation», første trykte avis «Courante uyt Italien, Duytslandt, &c», første avis i fullformat «Publick Occurrences», første flersidige avis i Amerika, men stanset av sensuren «Weeckelycke Courante van Europa» (nå «Haarlems Dagblad»), avisen med verdens lengste historie

Avisens fødsel

Våre dagers aviser har røtter både til Kina og til Romerriket, hvor byråkrater sendte nyhetsbrev til provinsene om det som skjedde i hovedstaden. Så tidlig som 131 f.Kr. vet vi at det i Roma ble utgitt et daglig nyhetsbrev kalt «Acta Diurna» som ikke bare inneholdt referater fra Senatet, men også nyheter om forbrytelser, skilsmisser og andre saker av interesse. Mange regner dette som det første eksempel på en massemediepublikasjon.

Verdens eldste trykte avis: Relation

Leverandør: Universitätsbibliothek Heidelberg / Wikimedia Commons | CC (by sa)

Forsiden på verdens eldste trykte avis fra 1609.

Den første tiden etter Gutenberg ble trykkpressene mest brukt til bøker, religiøse traktater, løpesedler og andre småtrykksaker. Men i 1605 begynte Johann Carolus å gi ut det som er blitt anerkjent som verdens eldste trykte avis. Den kom ut på tysk i Strasbourg, som den gang var en del av Det tyske riket. Navnet var «Relation».

Carolus hadde tjent til livets opphold ved å utgi håndskrevne nyhetsbrev til velstående abonnenter. I 1604 kjøpte han et trykkeri, og fant fort ut at det var mer penger å tjene på å trykke nyhetsbrevene. Da kunne han senke prisen og få flere abonnenter.

«Relation» så fremdeles ut som ei bok. Men den kom ut med jevne mellomrom, og innholdet var ifølge tittelen en «samling av alle fornemme og minneverdige nyheter».

Lignende aviser dukket raskt opp i flere byer både i Tyskland og andre europeiske land. Den første avisen i fullformat var «Courante uyt Italien, Duytslandt, &c» fra 1618. Den introduserte også andre nyvinninger som annonser og bruk av bilder (tresnitt).

Både kirken og de verdslige makthaverne så på trykksaker som farlige (naturlig nok, når vi tenker på hvordan de hadde medvirket til religionskrigene på 1600-tallet), og innførte varierende grad av sensur. Nederland hadde ingen sensur, derfor ble det også utgitt engelsk- og franskspråklige aviser der. Landet ble et tilfluktssted for Descartes, Locke og mange andre av opplysningstidens tenkere.

Trykkeren Abrahm Casteleyn med sin kone

Jan de Bray | Leverandør: Rijksmuseum Amsterdam / Wikimedia Commons | CC (by sa)

En utgiver, hans kone og hans avis

Den nederlandske trykkeren Abraham Casteleyn begynte i 1655 å utgi ukeavisen «Weeckelycke Courante van Europa». Under krigen ble den slått sammen med regionavisen «Haarlems Dagblad», som derfor kan skryte av å være avisen med den lengste historien i verden.

Leverandør: Wikimedia Commons | CC (by sa)

«Weeckelycke Courante van Europa»

Førsteutgaven fra 17. november 1655

Første amerikanske avis

Leverandør: Massachusetts Historical Society / Wikimedia Commons | CC (by sa)span>

Stanset av sensuren

«Publick Occurrences» var den første flersidige avisen i de engelske koloniene i Amerika. Første nummer ble trykket i september 1690. Det var meningen å gi den ut månedlig, «eller, hvis en overflod av hendelser skulle skje, oftere». Men allerede fire dager etter utgivelsen ble den forbudt av myndighetene.