Nellie Bly

1864 1880 1887 1887 1889 1922
Født som Elizabeth Jane Cochrane Journalist for Pittsburgh Dispatch under signaturen Nellie Bly Ansatt i Pulitzers «New York World» Reportasjen «Ten Days Inside a Madhouse» Reiser jorda rundt på syttito dager Dør av lungebetennelse

En kvinnelig gravejournalist

Nellie Bly

Fotograf: H.J. Meyers Leverandør: Wikimedia Commons | CC (by sa)

Elizabeth Jane Cochrane, bedre kjent som journalisten Nellie Bly, ca. 1890.

Du trodde kanskje at gravejournalistikk var et moderne fenomen, eller at det var Günter Walraff som fant opp «å walraffe»? I så fall må du tro om igjen!

Nellie Bly (hennes virkelige navn var Elisabeth Jane Cochrane) var en journalist som flyttet til New York i 1890 og fikk jobb i Pulitzers «New York World». Et av hennes første oppdrag var å se nærmere på forholdene i et asyl for sinnslidende kvinner.

Nellie Bly undersøkes av lege

Leverandør: Penn University Library/Wikimedia Commons | CC (by sa)

Illustrasjon fra boka «Ten Days in a Mad-House».

Men hvordan skulle hun komme innenfor? Hun leide seg et fattigslig rom i en leiegård, øvde litt foran speilet, og satte i gang med å spille sinnssyk. Hun spilte så overbevisende at politiet ble tilkalt. Flere leger undersøkte henne, og alle som en konkluderte med at hun var gal.

Forholdene i asylet viste seg å være forferdelige. Maten var elendig, det var søppel over alt, og rottene kravlet omkring. Pasientene ble mishandlet av voldelige pleiere. Det verste var at Bly ble overbevist om at noen av pasientene var like lite gale som hun var selv.

Etter ti dager ble Bly sluppet ut. Reportasjen hennes, «Ti dager i galehuset», skapte sensasjon. Myndighetene satte i gang en granskning og inviterte Bly til å delta. Alle anbefalingene hennes ble gjennomført, og de psykiatriske institusjonene fikk større budsjett. Det ble også satt i verk tiltak som skulle sikre at bare de virkelig sinnslidende skulle havne på asyl.

Forsideoppslag om Nellie Bly

Leverandør: Bettmann/Corbis/Scanpix | CC (by nc sa)

Hun slo alle rekorder! «New York World», 26. januar 1888.

Bly er også berømt for et stunt hun gjorde en gang hun var frustrert og tom for ideer og bare ønsket seg vekk fra alt. Femten år tidligere hadde Jules Verne gitt ut boka «Jorden rundt på åtti dager». Nellie Bly dro ut for å se om ikke en kvinne på egen hånd kunne gjøre det enda raskere. Avisen trykte alle telegrammene hun sendte hjem, sammen med kart og beskrivelser av landene hun reiste gjennom. Etter 72 dager var hun tilbake i New York og fikk en mottakelse en heltinne verdig.

Bli kjent med Nellie Bly

En «stumfilmdokumentar» presenterer Nellie Bly på to minutter.

«On the sly with Nellie Bly»

Dette amerikanske elevarbeidet, som nådde høyt opp i en konkurranse om historiske dokumentarfilmer, gir en litt grundigere introduksjon til Nellie Blys liv og karriere.

Round the World with Nellie Bly

Leverandør: Wikimedia Commons | CC (by sa)

«Jorden rundt med Nellie Bly»

Forsiden på boka Nellie Bly ga ut om reisen sin rundt jorda.

Du kan lese utdrag fra bøkene hennes her.