Britisk fjernsyn: lisensfinansiert

1936 1946 1953 1954 1963
Verdens første faste høy-definisjons (405 liner) fjernsynssendinger: BBC Fjernsynssendingene starter opp igjen etter å ha ligget nede under krigen 11 timer direktesending fra kroningen av dronning Elizabeth II, et gjennombrudd for tv-mediet Regulære nyhetssendinger på tv «Doctor Who», verdens lengstvarende tv-serie

Tante vet best

Leverandør: Ap/Scanpix | CC (by nc sa)

Kroningen av dronning Elizabeth II ble overført på fjernsyn. For første gang kom vanlige folk tett innpå livet til de rike og mektige.

«Sett opp en fjernsynsantenne på huset, så vil du bli forbløffet over hvor mange venner du har i gata», skrev en engelsk avis i 1953.

BBC skulle nemlig dekke kroningen av dronning Elizabeth II. Den elleve timer lange sendingen ble det definitive gjennombruddet for fjernsynet i Storbritannia. 20 millioner mennesker fulgte sendingene på de to millioner fjernsynsapparatene som fantes, halvparten som gjester hos familie og naboer, akkurat som avisen spådde. En meningsmåling viste at 98 % var «fullstendig tilfreds» med sendingene.

Seerne kom gjennom tv-kameraene for første gang tett innpå de kongelige og andre samfunnstopper. Det ga mersmak. Nasjonale begivenheter ble fra nå av mediebegivenheter.

BBC logo 1953

Leverandør: Wikimedia Commons | CC (by sa)

Den første logoen for BBC Television Service, fra 1953

BBC var lisensfinansiert, og derfor ikke utsatt for press fra næringslivet eller publikums smak slik som de amerikanske kanalene var. Til gjengjeld skulle de fungere som allmennkringkaster og være uavhengig og nøytral. På folkemunne fikk de tilnavnet «Auntie» (etter uttrykket «tante vet best») fordi enkelte av programmene i folkeopplysningens ånd kunne bli litt vel oppdragende. I 1955 fikk de konkurranse fra det kommersielle tv-nettverket ITN.

Britisk fjernsynsproduksjon ble tidlig kjent for dramaproduksjoner av høy kvalitet. BBC knyttet til seg dyktige regissører og opprettet en egen manusavdeling. Science fiction-serien «Dr. Who» startet i 1963. Den er blitt en kultserie og produseres fremdeles, riktignok med en pause fra 1989 til 2005. «Forsythe-sagaen» fra samme år ble vist over hele verden, og til og med solgt til Sovjetunionen. Mens amerikanske serier ofte var actiondrevet og gjerne litt glamorøse, utmerket engelskmennene seg med karakterdrevne drama, enten det var påkostede historiske kostymedrama eller sosialrealistiske kriminalserier.

75 år på ti minutter

Klipp fra BBCs produksjoner fra starten i 1936 fram til 1981.

Fjernsynsnyhetene

Fjernsynsnyhetene hadde en trang fødsel i BBC. Journalistene i radioen kjempet for å beholde kontrollen over de harde nyhetene, og hadde lenge ledelsen på sin side. Men press fra seere og tv-journalister førte fram. Første skritt var en slags ukentlig filmavis i 1948. Reportasjene var temmelig amatørmessige etter dagens standard. Her kan du se en av dem fra 1949.

Dronning Elisabeths kroning i 1953

Tv-overføringen av kroningen ble gjennombruddet for fjernsynet i Storbritannia. 20 millioner mennesker fulgte den 11 timer lange sendingen.

BBC har mer informasjon om begivenheten.

Et døgn i BBC

En prisbelønnet halvannen times dokumentar fra 1959 om et døgn i BBC. Her er det bare å finne fram popcornet og lene seg tilbake i godstolen. Eller klikke litt rundt og få et inntrykk av de ulike produksjonene.